Kinesiotejp - En komplett guide

Kinesiologitejp - En komplett guide

Idag spelar kinesiologitejp en allt viktigare roll i behandlingen av atleter.

Kinesiotejpen hjälper mycket både under återhämtnings- och rehabiliteringsfasen och när det gäller att hantera smärta. 

Dream K är en speciell typ av tejp som p.g.a. dess sammansättning, metoden för tillverkning och dess egenskaper gör det till en exklusiv produkt av sin sort.

Dream K, den innovativa Sixtus-tejpen, blev välkänd efter EM 2012 då de blå ränderna dök upp på Mario Balotellis rygg.

Vad används kinesiologitejp till?

- Behandling av skador
- Lindra smärta och svullnad
- Stödja svaga zoner

- Kinesiologitejp används också för att ge extra stöd till muskler eller leder som behöver det. Om du har patellofemoralt stresssyndrom, IT-bandfriktionssyndrom eller achillestendonit kan kinesiologitejpning hjälpa dig.
- Omskola muskler
- Kinesiologitejp kan hjälpa till att träna om muskler som tappat funktion eller som har vant sig vid ett ohälsosamt arbetssätt.

- Förbättra prestanda
Vissa idrottare använder kinesiologitejpning för att hjälpa dem att uppnå toppprestanda och skydda mot skador när de tävlar i speciella evenemang. Till skillnad från vit medicinsk eller atletisk tejp låter kinesiologitejp dig röra dig normalt. Faktum är att vissa studier visar att det kan förbättra rörelse och uthållighet. Studier på idrottare har visat att när kinesiologitejp används på trötta muskler, förbättras prestandan.

- Hantera ärr
Även om du aldrig bör använda kinesiologitejp på ett öppet sår, finns det vissa vetenskapliga bevis som tyder på att kinesiologitejp kan förbättra det långsiktiga utseendet av ärr efter operation eller skada.

Hur man applicerar kinesiologitejp
Du bör alltid rådgöra med en sjukgymnast som är utbildad i korrekt applicering av kinesiologitejp innan du försöker sätta på den själv.

 1. Rengör och torka området först.
  Lotioner och oljor kan förhindra att tejpen fastnar.
 2. Klipp önskad tejpstorlek
 3. Klipp av rundade hörn i ändarna av varje remsa om de inte redan har dem. De rundade hörnen är mindre benägna att fastna i kläder; och hjälper till att hålla tejpen på längre.
 4. När du applicerar den första fliken för att förankra remsan, låt änden rulla tillbaka något efter att du tagit bort underlagspapperet. Du vill inte ha någon sträckning i de sista 3 cm i vardera änden, eftersom dessa flikar bara är för att hålla tejpen på plats. Om du sträcker ut ändarna kommer tejpen att dra i huden, vilket kan orsaka irritation eller göra att tejpen lossnar snabbare.
 5. Håll fingrarna på förpackningspappret för att hålla tejpen. Om du rör vid den självhäftande delen blir den mindre klibbig.
  Din terapeut kan meddela dig hur mycket stretch du ska använda i behandlingsområdet.
  För att få 75 procent sträckning, sträck ut tejpen så långt det går och släpp den sedan ungefär en fjärdedel av dess längd.
 6. När du sträcker ut tejpen, använd hela tummen över tejpen för att få en jämn sträckning.
 7. När du har applicerat tejpen, gnugga remsan kraftigt i flera sekunder. Värme aktiverar limmet. Full vidhäftning tar vanligtvis cirka 20 minuter. Tejpen kan sitta på i 3-5 dagar.

Historia
Den första kinesiotejpen utvecklades i slutet av 1970-talet av Dr Kenzo Kase, en japansk kiropraktor som ville ha en tejp som gav stöd men begränsade inte rörelsen på det sätt som traditionella atlet-tejper gör.

Kinesiologitejp är en terapeutisk tejp som appliceras strategiskt på kroppen för att ge stöd, minska smärta, minska svullnad och förbättra prestanda.

 

Hur fungerar kinesiologitejp?
Kinesiologitejp är riktigt stretchig då den är utvecklad med blandning av bomull och nylon. Den är designad för att efterlikna hudens elasticitet så att du kan använda hela ditt rörelseomfång. Tejpens lim av medicinsk kvalitet är också vattenbeständigt och tillräckligt starkt för att sitta på i tre till fem dagar, även när du tränar eller duschar.

- När tejpen appliceras på din kropp lyfter den försiktigt upp huden. Man tror att detta hjälper till att skapa ett mikroskopiskt utrymme mellan din hud och vävnaderna under den.

- Små studier har påvisat att när kinesiologitejp appliceras över knäet ökar den utrymmet i knäleden. En annan studie visade att kinesiologitejp också ökade utrymmet i axelleden. Även om ökningen av utrymmet är litet, det hjälper till att minska risken för ledirritation.

- Förbättra cirkulationen av blod och vätskor.
Om du har blivit skadad kan kinesiologitejp hjälpa till att förbättra cirkulationen och minska svullnad i området där du är skadad.

- Förbättra cirkulationen av lymfvätskor. Lymfvätska är till största delen vatten, men den innehåller också proteiner, bakterier och andra kemikalier. Lymfsystemet är hur din kropp reglerar svullnad och vätskeansamling.

 

  Tillbaka till blogg

  Lämna en kommentar

  Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.